Peter Ultee Productions

Norma

Norma

door de Nationale Opera van Moldavië


Norma is het absolute meesterwerk van Vincenzo Bellini, de blonde Siciliaan die slechts 33 jaar oud werd. In die korte tijd schreef hij echter een aantal uiterst romantische belcanto opera’s, waarvan Verdi en Wagner zeer onder de indruk waren:
“… echte passie en emotie in muziek vertaald ...”

Het thema van Norma is dan ook van een ongekende dramatische kracht: Priesteres (die haar kuisheidsgelofte breekt), moeder (van twee kinderen van haar minnaar, de bezetter, de Romein Pollione), dochter (van de hogepriester Oroveso, de leider van het onderdrukte volk), rivale (van de jongere priesteres Adalgasi die ook door Pollione verleid wordt) en uiteindelijk slachtoffer. Van de woedende menigte die haar verraad wil wreken, maar vooral van zichzelf. Van haar liefde voor haar kinderen, die ze wil, maar niet kan doden en de liefde voor haar minnaar, die haar verraad maar die ze vergeeft.

Uiteindelijk belanden ze samen op de brandstapel. Mede vanwege de moeilijke hoofdrol wordt de opera te weinig uitgevoerd. Het thema heeft verwantschap met Aïda (liefde voor de vijand, verraad, de gezamenlijke dood van de geliefden) en de opera kent prachtige soli en duetten. Beroemd is onder andere de “Casta Diva” het gebed voor de godin van de maan dat door alle beroemde sopranen op de plaat is gezet.

Een echte aanrader voor liefhebbers van prachtige muziek en “belcanto” zangers.

 

Om deze site te bekijken zijn Flash Player 10 en Javascript vereist. Zorg ervoor dat uw browser Javascript ondersteund en/of download hier de meest recente Flash Player.

You need Flash Player 10 and Javascript to correctly view this website. Please enable Javascript in your brower settings or update your Flash Player here.

(bypass the detection here).

copyright © 2012 Peter Ultee Productions

web design: 8088.nl