Peter Ultee Productions

Le Nozze di Figaro

Le Nozze di Figaro

Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto: Lorenzo Da Ponte

regie: David Prins
muzikale leiding: Vincent de Kort

Le mariage de Figaro is één van de leukste toneelstukken van de achttiende eeuw. In deze komedie stelt Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais op geestige wijze het machtsmisbruik van de adel aan de kaak. Vanaf het moment dat het in druk verscheen was de belangstelling groot. Die belangstelling werd alleen maar groter toen de Franse koning Lodewijk XVI in 1781 de opvoering van het stuk verbood om de revolutionaire inhoud ervan.

Deze populariteit zal Mozart en zijn librettist Lorenzo Da Ponte zeker hebben aangemoedigd om dit werk te gebruiken voor een nieuwe opera. De voorganger van Le mariage was bovendien al eerder succesvol op muziek gezet door Giovanni Paisiello: Il barbiere di Siviglia (De versie van Rossini kwam pas 30 jaar later). Maar door in alle stilte te gaan schrijven aan de operabewerking van een dergelijk omstreden stuk, liepen Mozart en Da Ponte wel een risico...

 

Om deze site te bekijken zijn Flash Player 10 en Javascript vereist. Zorg ervoor dat uw browser Javascript ondersteund en/of download hier de meest recente Flash Player.

You need Flash Player 10 and Javascript to correctly view this website.

Please enable Javascript in your brower settings or update your Flash Player here.

(bypass the detection here).

copyright © 2012 Peter Ultee Productions

web design: 8088.nl